Om Uffe og Køkkenkultur

Køkkenkultur – det er noget vi skaber sammen

Der er mange faktorer tilstede når man skal skabe et godt måltid:

Er fagligheden til stede? Hvad med grejet i køkkenet – er det tidssvarende? Kan de mennesker, der skal skabe et måltid sammen, tale sammen? Er råvarerne gode nok? Er budgettet for lavt – eller måske endda for højt? Tager vi det gode måltid for givet? Husker vi at sige godmorgen og farvel – og er det nu vigtigt? Smiler vi i køkkenet og til dem der spiser maden?

Hvis køkkenet skal give et positivt indspark til det daglige samarbejde og fællesskab, er det ikke nok, at maden er varm og står på bordet kl. 12. Mad til tiden kræver, at man konstant tager sine vaner op til revision, og at man arbejder aktivt med kulturen i og omkring køkkenet.

Mit navn er Uffe Kjeldgaard Truelsen og jeg er uddannet kok, 37 år gammel og har tæt på 20 års erfaring med mad, mennesker og det at skabe en ramme for det gode måltid. Jeg har arbejdet solen sort på et lille fransk brasserie. Jeg har sejlet over polarcirklen og er blevet træt af at se på hvaler med Søværnet. Jeg har arbejdet med gourmetmad i topklasse og så har jeg har været leder af flere store spisesteder i Nordjylland. Jeg stod i næsten 10 år i spidsen for en gennemgribende forandring af køkkenkulturen på Horne Efterskole. Jeg omlage køkkendriften fra 0 til over 90 % økologi. Jeg udfasede alle halvfabrikata, jeg opbyggede et stærkt netværk af lokale leverandører, der stadig leverer 1. klasses sæsonbestemte råvarer, og jeg har genindført begejstring og faglig stolthed i køkkenet. Jeg ved, hvordan man skaber en tillid, der gør, at eleverne er trygge ved at smage nye retter. Jeg har øget sundheden og madglæden, og jeg har gjort det med et lavt budget.

I flere år har jeg udover mit normale efterskolearbejde, udviklet og afholdt kurser, workshops, foredrag blandt andet i samarbejde med Efterskoleforeningen. Samtidig har jeg gennemført en ikke uvæsentlig mængde sparring med køkkenpersonale og ledere i og omkring køkkenregionen. I foråret 2020 bliver jeg færdig med min Akademiuddannelse i ledelse.

Jeg brænder for mad og mennesker og de muligheder det giver – jeg brænder igennem når jeg holder oplæg og jeg er sikker på at køkkener og organisationer der arbejder med mad eller råvarer, kan drage nytte af mine kompetencer i udviklingen af en bæredygtig køkkenkultur.