En af de største udfordringer i et køkken er hverdagen. Alle kender fornemmelsen, når man kommer hjem fra et kursus, og man er helt fyldt med nye tanker og måder at lave mad på. Den helt store udfordring er at konvertere gode tanker og ideer til daglig drift. Et af de hjælpemidler jeg har haft enorm stor glæde af, er mit madmanifest. En huskeliste, hvor køkkenet – måske sammen med ledelsen, finder ind til, hvad der er vigtigt for jeres køkken. Det er vigtigt at starte der, hvor I er, med de udfordringer I har lige nu, og så rette manifestet til mindst en gang om året, for det er der behov for! Et køkken er en foranderlig størrelse, og manifestet skal hele tiden være et mål, I arbejder hen mod.
Denne udgave af horneManifestet er taget fra maj 2017.
“Alle – både unge og voksne – lever efter forbilleder. Vi vil være værd at kigge efter både fagligt og menneskeligt. Vi har lyst til at være med til at give efterskoleelever oplevelser for livet. Vi tror, at hvis vi løfter i flok, bliver verden lidt bedre både lokalt og globalt. Vi tror på, at konstant udvikling, et højt fagligt niveau og et personligt engagement er nogle af de egenskaber, der skal til, så vi aldrig kommer til at sidde fast i en vanedrevet hverdag.
Derfor har vi sat nogle mål for horneKøkkenet:
- Vi skal aldrig miste lysten til at lege med maden
- Vi skal blive ved med at udfordre elevernes smagsløg
- Vi skal blive ved med at lave maden fra bunden
- Vi skal fortsat blive bedre til at bruge værdsættende kommunikation
- Vi skal have en vægtandel på mindst 90 % økologisk og/eller lokalt producerede råvarer
- Vi skal stadig blive mere ansvarlige mht. affaldssortering
- Vi skal forsætte med næsten udelukkende at bruge årstidens råvarer
- Vi skal nedsætte køkkenets madspild og udledning af CO2 lidt hver dag
– Fordi I fortjener det!”