Kostpolitik i børnehave og vuggestue

Jeg er i min fritid formand for den bestyrelse, der har ansvaret for mine børns børnehave. Vi fik muligheden for at skabe en madordning med mad, der kunne laves fra bunden i børnehaven. Vi har fået ansat en kok og nyder duften af mad. Kræsenheden forsvinder, samtidig med at madmodet vokser hos børnene! Jeg har beskrevet denne kostpolitik til at hjælpe køkkenet i gang – den må gerne bruges af alle dem, der mener, at det kan hjælpe dem i gang eller på vej mod en god madordning.

Et køkken i børnehøjde

Mad og det at spise er noget alle har en mening om. Der vil være familier, der næsten kun spiser mad, der er traditionelt dansk, og familier der næsten aldrig spiser frikadeller. Der vil være familier, der spiser meget fisk, og familier der aldrig spiser fisk. Der er mange madvaner, der skal balancere i et køkken. Det er ikke en let opgave at ramme alle, – men vi har mod på det! Vi skal bruge en god portion opbakning, og vi skal have lov til at lave fejl. Men vi insisterer på dialogen, også når det bliver svært. Vi vil lykkes med at skabe en fantastisk madordning, der er vores og passer til de behov, vi har – til glæde for både børn og voksne i vores børnehus.

Mål for vores køkken

  • Vi skal have lyst til at lege med maden og måden, den serveres på
  • Vi skal turde at udfordre børnenes smagsløg – også de kræsnes
  • Vi skal lave maden fra bunden
  • Vi skal skabe et køkken, hvor der er plads til børn og fejl
  • Vi skal have en vægtandel på mindst 75 % økologisk og/eller lokalt producerede råvarer (senest indsæt dato)
  • Vi skal lære børnene om affaldssortering
  • Vi skal undgå sukker i hverdagen og huske at bruge rigeligt, når der er fest
  • Vi skal primært bruge årstidens råvarer
  • Vi skal arbejde kreativt og hjælpe producenter og leverandører med at reducere madspild
  • Vi skal lave mad til alle – uanset allergier, sygdomme og religion

 

Med ønsket om et godt samarbejde!

Skal Uffe sende grøn viden og spiselige forandringer i din inbox?