Det skal du bruge:
1 stk (hane)kylling
3 timiankviste
3 fed hvidløg i skiver
200 g champignon i kvarte
150 g fennikel i tern
150 g persillerod i tern
150 g løg i tern eller både
3 dl hvidvin
2,5 piskefløde
1 stor spsk grovkornet sennep
Salt og friskkværnet peber
Olivenolie til stegning.
Ca. 3 dl vand
Sådan gør du:
Del kyllingen ud i stykker; overlår, underlår, vinge og bryst. Lad benene sidde på brystet – det kan være en fin idé at lade brystet være helt, så passer kogetiden bedre med kogetiden på lårene. (Når du har skåret dine kyllingestykker ud, så står du, som minimum, tilbage med en ryg og nogle vingespidser – kog en lille suppe på det sammen med lidt urter – det bliver du glad for en anden dag!) Find en gryde (med låg), der er stor nok til, at kyllingen kan ligge i ét lag. Tænd gryden, og når den er varm, så kommer du lidt olie og bagefter kyllingen ned i gryden – skindsiden først. Steg til du har en fin brun farve hele vejen rundt.
Mens du steger i ro og mag, kan du rense og skære de øvrige grøntsager og lægge dem klar. Når kyllingen er brunet færdig, skal du tage kyllingen op, tilsætte lidt mere olie og komme dine svampe ned i gryden. Svampene skal steges ved høj varme, og du skal ikke røre rundt i panden mere end allerhøjst nødvendigt – så falder temperaturen, og du ender med kogte svampe – det er ikke ønskværdigt. Når svampene er stegt færdig, så tager du dem op og stiller dem til side til senere. Nu tilsætter du mere olie og kommer resten af dine grøntsager i gryden. Du vender rundt et par gange og kommer så dine brunede kyllingestykker ned i gryden sammen med timiankviste, sennep, salt, peber og til sidst hvidvin. Hvidvinen skal lige dampe af, og så tilsætter du vandet, lægger låg på gryden og lader retten simre i ro og mag.
En langsomtvoksende hanekylling skal simre over en time, andre kyllingetyper noget mindre. Det er svært at sige noget bevinget om – du må prøve dig frem og mærke på kyllingen og se, hvornår den er mør. Det kan være, at det er nødvendigt at tilsætte noget mere vand, mens retten simrer – kyllingen må ikke koge tør. Når kyllingen virker mør, så kan du tilsætte din piskefløde, dine stegte svampe, smage til med det, der mangler og koge sovsen ind, så den har den tykkelse, du drømmer om. Stegte kartofler, bagt kartoffelmos eller kogt perlebyg er sammen med noget grønt gode venner med en kylling i hvidvin.
Velbekomme!