Gode ben

 

Det skal du bruge:

3,5 kg gode ben – stegeben af gris

150 g løg

4 stk laurbærblade

Friskkværnet peber

Salt

7 dl vand

2 dl piskefløde

2 spsk hvedemel

2 spsk ribsgelé 

Kulør 

Sådan gør du:

Find en stor og gerne fladbundet gryde frem og tænd godt op under den på komfuret – der skal fuld smæk på. Put smør i gryden og lige efter dine gode ben. Nu skal benene brunes, og det betaler sig at være omhyggelig og tålmodig. Lad vær med at vende benene hele tiden, men lad dem stege og tage farve. De sidste par minutter skal dine løg, som du har pillet og skåret i skiver, brune med i gryden. Når du er helt tilfreds med afbruningen, tilsættes laurbærblade, salt, friskkværnet peber og vand. Nu skal der låg på. Dine ben skal mindst dampes under låg i 1,5 time – det afhænger af alderen på grisen, grydestørrelsen, dine blus på komfuret plus det løse. Du skal sørge for, at der hele vejen er mindst 6 dl væske i bunden af gryden – det er det, du skal lave sovs af senere.

Når dine ben er så møre, at kødet med et lille tryk falder fra benet, så kan du hælde skyen fra benene gennem en sigte og over i en ny gryde. De gode ben bliver i gryden – klar til servering, når du er færdig med sovsen.

Drys dit mel ud over den sigtede sky. Lad skyen simre helt forsigtigt, mens melet suger fedtstoffet til sig. Når melet er faldet til bunden, uden at du har rørt ved den, er sovsen klar til at blive pisket – den skal have med piskeriset til der ikke er en klump tilbage. Tilsæt så kulør, fløde og ribsgelé. Pisk sovsen sammen, kog den op og smag til med salt og peber. Sovsen skal være tyk – er den ikke det, skal den jævnes, til du er tilfreds – gode ben dur ikke med en tynd sauce.

Servér sovs og gode ben sammen med kogte kartofler, dagens grønt, ribsgelé og surt.

Velbekomme!

Skal Uffe sende grøn viden og spiselige forandringer i din inbox?