Det skal du bruge:
300 g vand (30 grader)
35 g gær (5 g mere hvis du ikke bruger surdej)
50 g surdej/kærnemælk/yoghurt
1 spsk sukker
½ spsk salt
½ dl olivenolie
700 g hvedemel
Lidt rugmel til udrulningen
Olie til at smøre panden
Sådan gør du:
Kom alt – undtagen hvedemel – op i en røreskål og pisk/rør det sammen. Tilsæt så dit hvedemel og ælt i et par minutter. Dejen bliver ensartet og nem at arbejde med og minder lidt om en bløddej. Lad dejen hæve i cirka 25 minutter i skålen på køkkenbordet – gerne med en tallerken over. Del din dej ud i 12 lige store klumper – det kan være nødvendigt med lidt mel, for at dejen slipper kagerullen og bordet nemmere. Jeg kan bedst lide rugmel, det giver lidt karakter til det ellers kridhvide fladbrød og giver lidt fiber, uden at det går ud over luftigheden. Rul ud i en diameter på ca. 20 cm – ca. 4 mm tyk. Fladbrødene skal gerne hæve lidt på bordet, men ikke mere end 5 minutter.
Hæld lidt olie på en klud og smør dine pander med olie, før du bager hvert enkelt brød. Brødene skal bages på en smurt pande på middelhård varme. 2 – 3 minutter på hver side. Du kan vende et par gange og holde godt øje med, at brødet ikke brænder – måske klokker du i det en enkelt gang – men det kan helt sikkert lykkes. Dejen bobler muligvis op, når du smider fladbrødet på panden. Find en gaffel frem og vær klar til at stikke hul i boblerne. På den måde sikrer du, at dit fladbrød bager mere jævnt, når du vender brødet om. Brødet skal være færdigt, men det skal ikke bages sprødt og hårdt. Når du har bagt et brød, lægger du det over på en tallerken og lægger et stykke bagepapir over, så det holder på varme og fugtighed. Det er vigtigt, at brødet skal kunne bøjes, især hvis det skal kunne bruges til et græsk pitabrød, og det er nok det græsk fladbrød er allerbedst til – selvom det heller ikke er uden evner som en lille brødsnack dyppet i (vinter)tzatziki.
Velbekomme!