Rugbrød

Det skal du bruge:

Dag 1:

600 g vand

2 g  gær

200 g  knækkede rugkerner

50 g solsikkekerner

8 g mørkt maltmel

25 g hvedemel

25 g rugmel

Dag 2:

5 g gær

12 g salt

235 g hvedemel

235 g rugmel

Kerner eller flager til drys

Sådan gør du:

Dag 1:

Alle ingredienser kommes op i en skål og røres rundt. Hvis du er ejer af en dejlig surdej, så giv gerne lige en spsk surdej til blandingen – næsten alt bagværk bliver bedre med lidt surdej, men rugbrødet kan med stor fornøjelse laves uden. Nu skal du bare vente natten over eller mindst 8 timer. Du må gerne røre en omgang – eller 2 – efter et par timer, men det er ikke nødvendigt.

Dag 2:

Kom gær og salt op i skålen, og rør godt rundt med en grydeske. Tilsæt nu resten og rør godt sammen. Lad dejen stå i 1 time, rør sammen igen, og lad dejen stå i yderligere 30 minutter. Nu er dejen klar til at komme op i en rugbrødsform. Formen skal mindst kunne rumme 2 liter. Sprøjt eller smør din form, og kom birkes, gryn, eller hvad du nu har lyst til, ned i formen, inden dejen kommes i. Når dejen er i kommet i formen, så drys også gerne lidt på toppen. Rugbrødet hæver til ca. dobbelt størrelse, og til du kan se lufthuller i overfladen. Det tager gerne 2 timer. Rugbrødet skal bages 1 time ved 200 grader i ovnen. De første par gange du bager rugbrød, vil jeg dog anbefale, at du bruger et stegetermometer og tager brødet ud af ovnen, når du rammer 98 grader i midten – du, ovn og rugbrød skal lige lære hinanden at kende, før I bager flot, på ren fingerspitzengefühl. Lad rugbrødet køle af på en rist, og glæd dig til den første lune (ende)skive med koldt smør…

Velbekomme!

Skal Uffe sende grøn viden og spiselige forandringer i din inbox?