Det skal du bruge:
Dag 1:
600 g vand
2 g gær
200 g knækkede rugkerner
50 g solsikkekerner
8 g mørkt maltmel
25 g hvedemel
25 g rugmel
Dag 2:
5 g gær
12 g salt
235 g hvedemel
235 g rugmel
Kerner eller flager til drys
Sådan gør du:
Dag 1:
Alle ingredienser kommes op i en skål og røres rundt. Hvis du er ejer af en dejlig surdej, så giv gerne lige en spsk surdej til blandingen – næsten alt bagværk bliver bedre med lidt surdej, men rugbrødet kan med stor fornøjelse laves uden. Nu skal du bare vente natten over eller mindst 8 timer. Du må gerne røre en omgang – eller 2 – efter et par timer, men det er ikke nødvendigt.
Dag 2:
Kom gær og salt op i skålen, og rør godt rundt med en grydeske. Tilsæt nu resten og rør godt sammen. Lad dejen stå i 1 time, rør sammen igen, og lad dejen stå i yderligere 30 minutter. Nu er dejen klar til at komme op i en rugbrødsform. Formen skal mindst kunne rumme 2 liter. Sprøjt eller smør din form, og kom birkes, gryn, eller hvad du nu har lyst til, ned i formen, inden dejen kommes i. Når dejen er i kommet i formen, så drys også gerne lidt på toppen. Rugbrødet hæver til ca. dobbelt størrelse, og til du kan se lufthuller i overfladen. Det tager gerne 2 timer. Rugbrødet skal bages 1 time ved 200 grader i ovnen. De første par gange du bager rugbrød, vil jeg dog anbefale, at du bruger et stegetermometer og tager brødet ud af ovnen, når du rammer 98 grader i midten – du, ovn og rugbrød skal lige lære hinanden at kende, før I bager flot, på ren fingerspitzengefühl. Lad rugbrødet køle af på en rist, og glæd dig til den første lune (ende)skive med koldt smør…
Velbekomme!