Rugbrød

Det skal du bruge:

Dag 1:

600 g vand

2 g  gær

200 g  knækkede rugkerner

50 g solsikkekerner

8 g mørkt maltmel

25 g hvedemel

25 g rugmel

Dag 2:

5 g gær

12 g salt

235 g hvedemel

235 g rugmel

Kerner eller flager til drys

Sådan gør du:

Dag 1:

Alle ingredienser kommes op i en skål og røres rundt. Hvis du er ejer af en dejlig surdej, så giv gerne lige en spsk surdej til blandingen – næsten alt bagværk bliver bedre med lidt surdej, men rugbrødet kan med stor fornøjelse laves uden. Nu skal du bare vente natten over eller mindst 8 timer. Du må gerne røre en omgang – eller 2 – efter et par timer, men det er ikke nødvendigt.

Dag 2:

Kom gær og salt op i skålen, og rør godt rundt med en grydeske. Tilsæt nu resten og rør godt sammen. Lad dejen stå i 1 time, rør sammen igen, og lad dejen stå i yderligere 30 minutter. Nu er dejen klar til at komme op i en rugbrødsform. Formen skal mindst kunne rumme 2 liter. Sprøjt eller smør din form, og kom birkes, gryn, eller hvad du nu har lyst til, ned i formen, inden dejen kommes i. Når dejen er i kommet i formen, så drys også gerne lidt på toppen. Rugbrødet hæver til ca. dobbelt størrelse, og til du kan se lufthuller i overfladen. Det tager gerne 2 timer. Rugbrødet skal bages 1 time ved 200 grader i ovnen. De første par gange du bager rugbrød, vil jeg dog anbefale, at du bruger et stegetermometer og tager brødet ud af ovnen, når du rammer 98 grader i midten – du, ovn og rugbrød skal lige lære hinanden at kende, før I bager flot, på ren fingerspitzengefühl. Lad rugbrødet køle af på en rist, og glæd dig til den første lune (ende)skive med koldt smør…

Velbekomme!