Tomatsauce

Det skal du bruge:

2 fed hvidløg

150 g løg

400 g rodfrugter (selleri, gulerod, pastinak, persillerod osv.)

400 g tomat – én dåse – flået, hakket eller i puré

4 dl vand

25 g smør

½ dl eddike – æblecider, balsamico eller en anden eddike med lidt karakter

Salt og peber

Og allerhelst lidt friske krydderurter – en lille dusk med basilikum, rosmarin, timian, salvie eller hvad der ellers gemmer sig i køkkenhaven eller nederst i grøntskuffen – det gør underværker.

Og sådan gør du:

Hvidløg, løg og rodfrugter renses og skæres ud i grove stykker. Find en gryde frem, den skal være så stor, at grøntsagerne kan ligge på bunden i ét lag. Tænd gryden på fuldt blus. Når gryden er varm, tilsættes smør og lige bagefter de grove stykker med grønt og eventuelt dine friske krydderurter. Og her kommer hemmeligheden ved en smagfuld tomatsauce – dine grove grøntsager skal steges ved svag varme og tage farve – de skal nærmest karamellisere lidt. Det kan sagtens tage 10 minutter, og det er en god idé at lade være med at vende for meget rundt i grøntsagerne, mens de steger. Det er ventetiden værd, processen åbner alle smagene op og giver masser af umami. Afslut afbruningen af dine grøntsager med at tilsætte din eddike, og lad den dampe lidt af.  Tilsæt nu vand og tomat, og lad saucen koge ved svag varme og under låg, til grøntsagerne er helt møre – det tager ca. 1 time. Det kan være, at der skal tilsættes lidt mere vand i løbet af kogningen.

Find nu en stavblender frem. Hvis du har grove grene fra krydderurterne med i saucen, er det nu, de skal op. Tilsæt salt og peber, og blend din sauce, til du har en ensartet konsistens, og smag til med salt og peber. Tomatsaucen skal have en tykkelse, der minder lidt om en (jysk) brun sovs.

Tomatsaucen kan eksempelvis vendes sammen med en god kogt pasta og toppes med revet vesterhavsost – mere skal der ikke til, før både store og små kan begejstres.

Portionen af tomatsauce passer til ca. 500 g pasta – hvis der er lidt for meget tomatsauce, så er det alletiders at gemme til en hjemmelavet pizza…

Velbekomme!

Skal Uffe sende grøn viden og spiselige forandringer i din inbox?