Det skal du bruge:
500 g vand ca. 20 grader varmt
500 g hvedemel
150 g groft mel – ikke rent rugmel
10 g gær
15 g salt
50 g surdej eller evt. kærnemælk
Sådan gør du – med autolyse:
Kom vand og surdej i skålen, herefter begge meltyper (i denne fremgangsmåde må det gerne være rugmel) og så er det frem med fingrene og rør sammen til dejen er ensartet. Lad herefter dejen hvile i skålen i en time ved stuetemperatur. Når der er gået en time, drysser du dit salt ud over dejen, opløser gæren i en lille sjat vand og hælder blandingen ud over dejen. Nu vendes dejen sammen ved at tage en side og vippe den ind over midten. Drej så skålen 90 grader, gentag og fortsæt med at vippe dejen ind over sig selv, til dejen er ensartet igen. Nu skal dejen hvile i 30 min, før den igen vendes ind igen – denne gang kun én gang fra fire sider. 30 min hvile og så vende. Skal gentages 4 gange. Når du har vendt din dej tilstrækkeligt, kan du lade dejen hæve i skålen i et par timer, før du afbager den. Alternativt kan du sætte dejen på køl natten over. Hvis du sætter dejen på køl natten over, så kan du hælde den direkte ud på bordet dagen efter, og bruge den med det samme i en 250 grader varm ovn.
Sådan gør du – med røremaskine:
Vand i røreskålen først. Og så resten af lækkerierne. Ælt dejen med røremaskinen i højt tempo – ca. 5 minutter til dejen samles om dejkrogen og slipper kanten. Dejen kan koldhæve på køl natten over, men den fungerer også superfint, hvis den hældes direkte ud på et meldrysset bord og hæver til dobbelt størrelse. Det tager ca. 2 timer alt efter temperaturen i rummet. Dejen hakkes ud i de ønskede størrelser – uden at trykke for meget luft ud. Dejen afbages direkte i en ovn sat på 250 grader.
Velbekomme!