Opdag bælgfrugtens hemmeligheder og find vejen til elevernes maver - og hjerter
- Tirsdag den 8. til onsdag 9. april 2025
- Skarildshus syd for Brande
- Pris 4.600 kr. pr. person ex. moms.
inkl. fuld forplejning og overnatning i eget værelse. - Kurset starter kl. 10.00 på dag 1 og slutter kl. 15.00 på dag 2
- Tilmeldingsfrist den 28. februar 2025.
Tilmelding
Kurset kort
- Forstanderen: Køkkenet som vejen til de unges grønne dannelse
- Kostvejlederen: Hvad gør vi med de elever der løber direkte i Netto?
- Bælgfrugteksperten: Hvordan får vi bælgfrugterne fra gryde til mave?
- Uffe: Sådan bliver det grønne køkken et plus i regnskabet
- Foredrag med ex-soldaten: Det var min sidste udvej
- Yoga, walk and talk, talk and taste og kloge samtaler
- Netværk med andre køkkenfolk
- Lækker mad og smukke omgivelser
Glæd dig!
Køkkenkulturs store forårskursus for køkkenfolk i de frie kostskoler er tilbage – og denne gang tager vi et brydegreb med de drilske bælgfrugter og får værktøjer, der kan give et skub til elevernes grønne dannelse – og appetit.
På kurset skal vi se vores køkken-verden fra flere perspektiver. Alt fra forstanderens blik på køkkenets rolle i skolens liv og de unges dannelse til elevernes syn på køkkenet i hverdagen – særligt når der er grønt på menuen.
Du skal også se, hvordan du får grøntsager, bæredygtighed, bælgfrugter og velsmag i hverdagsmaden.
Sammen finder vi løsninger på de udfordringerne, der gemmer sig i kostrådene, omverdenen og hinanden.
Du kommer til at møde oplægsholdere, der kan og vil inspirere til et grønnere, sundere, sjovere og billigere kostskolekøkken.
Faglig udvikling, inspiration og netværk
Vores forårskursus er 2 dage med tid til at tænke nyt og fokus på din faglige udvikling.
Vi vil gøre dig nysgerrig og dygtigere. Og du skal få lyst til at tage det hele med hjem i køkkenet og lave forandringer.
Vi skal dele vores erfaringer, og du skal have mulighed for at skabe dig et solidt netværk med de andre skoler.
Du skal sidde ned, tænke efter og blive inspireret – og du skal op og stå, strække benene, ud i naturen og samle appetit.
Du skal møde oplægsholdere, der kan give dig noget både fagligt og personligt.
Du skal grine, spise godt og inspirerende. Du skal have tid til at tænke nyt.
Sidst men ikke mindst skal vi tale sammen, og du skal have tid til at lade dig inspirere af andre køkkener.
Vi glæder os til at være sammen med dig. Håber vi ses?
Uffe Truelsen og alle oplægsholderne
Du kommer til at møde:
*
Jens Beermann
Forstander Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole
Køkkenet som vejen til de unges grønne dannelse
Jens er en god, nordjysk fortæller og deler sine tanker og erfaringer fra skolen, og hvad han synes, et køkken kan og skal, set med en forstanders øjne.
Der er nemlig masser at tage fat på for et kostskolekøkken. Og måltidet og køkkenet er fyldt med muligheder for god dannelse, hvis køkkenfolket ved hvor og hvordan, de skal tage fat.
Jens fortæller også historien om, hvordan Halvorsmindes køkken har rykket sig på alle de grønne parametre, hvordan de kom i gang, og hvordan de fastholder udviklingen i en travl hverdag.
*
Frede Bräuner
Kostvejleder, foredragsholder og forfatter af kogebogen ‘Sund mad for unge – Let at lave’.
Hvad gør vi med de elever, der ikke har lyst til at spise alt det grønne?
Hvad gør vi med de elever, der altid løber direkte i Netto, når de ser en frokost, de tror, de ikke kan lide?
Og hvordan lokker vi elever med udfordringer med ind i et grønt kostskolekøkken?
Frede fortæller med humor og indlevelse og har tæt på 30 års erfaring i, hvorfor det er vigtigt at spise godt, og hvordan man får alle med på vognen.
Frede viser dig, hvordan vi kan tale med de unge, hvordan vi agerer som rollemodeller, og hvorfor det er vigtigt at være meget bevidst om de unge som målgruppe.
Frede har også udviklet metoder, der er målrettet udsatte unge med diagnoser, som ADHD, angst, depression og autisme.
Siden 2015 har Frede været projektkoordinator under Landsforeningen Talentspejderne i mentorprojektet Kandidaterne, hvor frivillige fra erhvervslivet afholder 24 møder med unge efter et fastlagt og guidet program.
Til projektet har Frede udviklet kogebogen “Sund mad for unge – Let at lave” og en foodcamp, hvor de unge bliver inspireret til en sundere hverdag.
*
Mads Herskind
Kulinarisk udvikler, Rebælg
Mads går forrest i en workshop, der giver dig mod og indsigt i arbejdet med bælgfrugter i dit køkken.
Bælgfrugterne driller de fleste kostskolekøkkener. Der er langt til 100 gram pr. dag og der er grænser for, hvor meget humus en efterskoleelev kan sætte til livs.
Men hvad gør vi så? For med mindre kød på tallerkenen, så peger pilen på flere bælgfrugter.
Hvor skal man starte med alt det grønne?
Hvilke retter virker til unge – og hvordan får vi bælgfrugterne fra gryde til mave?
Hvordan får man bælgfrugter til at smage godt?
Vi bruger 2 timer i Mads gode selskab, hvor han taler både teori og praktik. Han tager fat om nældens rod og giver dig gode tips om udblødning, kogning og bælgfrugtens hemmeligheder, der giver dig opskriften på at lave retter med masser af bælgfrugter, som også smager godt.
Mads har solid erfaring fra køkkenet på Skolerne I Oure og er til dagligt ansat i Odense Kommune som kulinarisk udvikler.
*
Hayley Brooke Richardson & Henrik Andersen
Sankere, tebryggere og yogainstruktører
Hayley og Henrik ved, hvad der gemmer sig derude i naturen. Og de ved så meget, at man tipper lidt bagover. De ved hvordan urter og svampe smager, og hvordan naturen kan skabe velsmag, velvære og ro i vores liv.
Du skal på ‘walk and talk’, hvor vi skal ud og trække vejret i skoven omkring Skarrildhus. Henrik og Hayley fører an, når vi på egen krop skal mærke hvad en gåtur kan gøre ved humøret og tale om hvad natur kan bruges til i en travl hverdag.
Bagefter står den på ‘talk and taste’, hvor vi skal smage på lækkerier fra Henriks og Hayleys sanketure, og så skal vi give vores gode grønne erfaringer videre.
Henrik står også for kursets morgenyoga og om han fortæller også om tiden som udsendt soldat:
Foredrag med Henrik: ‘Det var min sidste udvej’
Historien om en helt almindelig nordjyde, som tog turen fra skønne Danmark til krigen i Afghanistan og nedturen med fysiske og psykiske skader, der fulgte.
Hør hvordan det ‘at ramme bunden’ bliver afsættet til et nyt liv, først i junglen i Sydamerika, så vandretur i USA, yogauddannelse i Indien og meget andet. Henrik finder til sidst glæden ved livet og flytter i et lille hus på Mors.
Se mere on Henriks historie her
*
Uffe Truelsen
Kursusleder og oplægsholder
Det handler om mod, faglighed og nysgerrighed
Uffe faciliterer gennem hele kurset en dialog hvor kursisterne både kan give og få gode grønne erfaringer.
Uffe deler også sine erfaringer fra mange grønne køkkenforandringer og håndgribelige værktøjer til hvordan I i køkkenet kan tage ansvar og gå forrest – også når det hele bliver bøvlet og svært.
Uffe har arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling i kostskolekøkkener i mere end 15 år.
Han sørger også for god og lærerig stemning hele vejen gennem kurset.
Program:
Tirsdag d. 8. april
9.30 – 10.00 Ankomst og en bid brød
10.00 – 10.30 Velkommen til Køkkenkulturs Forårskursus 2025
10.30 – 12.30 Frede Bräuner – Sådan får vi de unge med
12.30 – 13.30 Frokost og indkvartering
13.30 – 14.45 Jens Beermann
– Køkkenet som vejen til de unges grønne dannelse.
15.00 – 17.00 Walk and talk i den smukke natur omkring Skarrildhus
17.15 – 18.15 Taste and talk
18.15 – 20.15 Middag
20.15 – 21.30 Soldaten
– Et foredrag med Henrik Andersen
21.30 dagens program slutter (men hyggen må gerne fortsætte)
Onsdag d. 9. april
7.45 – 8.30 – Morgenmad og tjek ud
8.30 – 9.15 Morgenyoga
9.15 – 10.15 Mads Herskind
– Hvad gør vi med alle de bælgfrugter?
10.15 – 10.45 formiddagspause
10.45 – 11.45 Mads Herskind (fortsat)
11.45 – 12.45 Frokost
12.45 til 14.00 Uffe Truelsen
– Det handler om mod, faglighed og nysgerrighed.
14.00 -14.15 Kaffepause
14.15-15.00 og hvad så nu!?
15.00 Farvel og tak for denne gang
Kurset afholdes fra 8. til 9. april på Skarildshus
Velkommen til 2 dage på Skarildshus
Kurset afholdes igen på det helt fantastiske Skarrildhus Sinatur Hotel & Konference lidt syd for Brande.
Når du drejer ned ad bakken til Skarrildshus, sænker dine skuldre sig allerede 10 cm.
Vandet pibler og klukker i åen, og de flotte røde bygninger har ligger i landskabet, som om de er vokset frem sammen med skoven omkring dem.
Her er ikke bare ro. Men også kyndigt personale, og et køkken der har holdning til både råvarer og værtskab. Du skal spise godt.
Skal dine tanker have et velfortjent hvil efter dagens indtryk, så lander de ikke på en bedre pude, end den oldfruen har renset, rystet og lagt frem til dig på dit hyggelige værelse på Skarrildshus.
Slap bare af. Det er meningen.
Pris
4.600 kr. (ekskl. moms)
Fri afbestilling og alle pengene retur hvis I ombestemmer jer eller får andre planer frem til 1. januar.
Tilmelding
Fristen for tilmelding er den 28. februar 2025.
Efter tilmelding
Efter din tilmodtagelse fremsendes der en faktura.
Når den er betalt er tilmeldingen gældende. Frem til 1. januar kan betalingen refunderes, herefter er tilmeldingen bindene.
Ret til ændringer forbeholdes i oplægsholdere mv.
Spørgsmål?
Er der spørgsmål så ring på 2613 0583 eller skriv en mail til uffe@koekkenkultur.dk
Grønt Køkkentopmøde 2025
Køkkentopmøde 2024 var en stor succes med 133 glade køkkenfolk i Højhuset i Herning. Så derfor skal der selvfølgelig være
Grønt lederkursus 2025
Køkkenkultur byder igen i 2025 velkommen til et grønt kursus for ledere i køkkener, der laver mad til mange. På
Grønt bagekursus til køkkenpersonale i Kornets Hus
Få styr på surdejen, bag billige brød og få fif til at flere vælger din grønne mad Tag en køkkenkollega